Monday, November 28, 2011

funny story at a bank..

cite nih aku dpt drpd seorang pencerita yang amat terkenal...nme dye dirahsiakn.....
long long time ago ,there lived a very handsome father and a cute little girl.....
hehe...umur si ayah tuh lebih kurang 34 ..mude lagi  la tuh...si anak  perempuan comel tu pulak 5 tahun ....



pada suatu hari si anak comel tuh nak makan KFC ....si ayah ni pulak x de duit time tuh...sian si anak tuh...anak comel tu pun nangis x henti2 bile ayah dye cakap lain kali je la......si ayah ni pun kesian tengok anak   dye nangis dan dye nak wat keje dye pun susah sbb anak dye tuh bising sangat so pun cakap kat anak dye "allright , I'll bring you to the KFC with one condition , you must accompany me to the bank " ...si anak pun berhenti nangis dan terus peluk ayah dye... dalam perjalan pegi bank ..si anak ni punye la bising..x abis2 -cakap kat ayah dye yang dye tengah lapar....lepas beberape minit driving..sampai pun dorang kat depan bank..si anak ni nampak ade dua orang tengah angkat mesin ATM naik lori..dye pun tnye kat ayah dye..
" papa what are the two men doing with the machine ? " ..si ayah tu pun kelentong sikit anak dye " there must someone had bought the machine" ...si anak pun angguk jer....mase dalam bank , si anak ni punye la bising x henti2 samapai orang dalam bank asyik pandang dorang je....dalam bank tuh ..bole plak ayah dye terlupe pin code ...tbe2 anak dye bersuare " papa , why don't you buy this machine and put it in our house so that you don't have to come to the bank anymore " ...lepas je si anak tuh cakap mcm tuh , orang2 yang kat dalam bank pun terkejut lalu terus gelak  terbahak-bahak sbb tgk telatah anak comel tuh....

* cite nih sket je yang real...byk lgi yang aku tokok tmbh...munkin  bg korang x lawak tpi x pe ak x kesah pun   :-) ...thanx for reading..

Saturday, November 26, 2011

memories that lives in SABDA


capub : azizi                        burn : amir danial    
pelakon :  naqudin               ICT boy  : ikhmal
pelik : haziq                         pet : amer danish
karamah : faiz                      woofy : aiman
askar : adika                        kencang : azwan
rambang : syamil                  A-merr : amir zaim 
kambing : arif                       gagak : safuan
cina : syafiq                          bepob : asyraf
sprinter : nick                       hanan-G : hanan
PARKOUR : azri                OK-umph : imran

lava : " aidee "                                    tua : amin
papa-G : hafidzi                                 bontot : fawwaz                  
dinding : zaim                                     pinggu : huzairil                
spa : hisyam                                       DAJAL : aizat                                   
badut : zul                                          cepu : zuhair                                           
meow : putera                                    bibir : faris                                   
8 mph : azrul                                      penyu : zainul                                        
topeng : luqman                                  KITA : irfan                                  
raja-B : khairulsyamil                          besi : kamal                                                     
yamuza : muzzamir                              chest : fiqrie            

bonggol : shamsul
ikan : khairul anwar                                           

tu sume adelah ahli BH( Brother Hood )...ahli BH nilah yang menjadi tunggak budaya sekolah SABDA..mereka telah membentuk sebuah budaya yang cool...mksud budaya cool ialah budaya yang lembab...x kire selaju mne pun mereka lakukan sesuatu org di sekeliling tetap mggelarkan  mereka " batch lembab " meraka ini lah yang dikatekan kuat azam dan cekal hati  :-p .....

kalonk diceritakan dari 2009 mereka masuk sekolah sampai hujung thun 2011 mmg aku x mampu..tpi aku cte la sket pasal ape yang jadi kat dorang nih tahun 2011...

alkisah..maka bermula lah ceritanya ...jengjeng jeng !!!( wat bunyi ) awal tahun dulu ade sebuah kerajaan name Zealot Boes...kerajaan nih ade plg byk pengaruh.......satu hari luqman ( ketua kerajaan zealot )ditanyakan oleh seorg pewira yang gagah bernama khairul anwar...soalan yang ditujukan bebunyi mcm nih " man leh x aku wat kerajaan baru?? "..luqman menjwb " wat lah ko..aku nak tgk sejauh mane ko bole bertahn " lepas tuh khairul  anwar melantik azri sbagai pemimpinnya dan dia sebagai penolng azri...

Dakwah senyap2..
azri dan khairul anwar cube menyebarkan dakwahnya secare senyap agar tidak timbul sebarg kejutan kpd beberape phak kelak....pade mulenya mereka berdua cuba menarik penolong luqman untuk berjuang bersama mereka namun penolongnya cukup keras hati  utk menerima ajakan mereka...namun usaha mereka tidak terhenti begitu sahaja...beberapa hari kemudian mereka berjaya mengajak seramai 4 wanita yang memperayakan mereka...mereka rela berjuang bersama azri dan khairul sabagai sebuah kerajaan baru yang diberi nama BELUT .....namun pada suatumalam dipenginapan  wanita isu BELUT menjadi bhn perbualan mereka....luqman berasa tergugat dgn kedatangan BELUT yang dianggap sebagai komunis..satu perjumpaan telah diadakan di AL 07....hasil perjumpaan tersebut BELUt dibubarkan namun hanya pada pengetahuan orang ramai sahaja...khairul anwar menegaskan bahawa " biar pun belut hlg dimata org namun di hati kami masih belut ".....beberapa hari kemudian azri menerima seorang pewira sebagau ahli belut....

kerajaan  yg  dipimpin kemudiannya kembali tenang seperti biasa...pertahanan dari segi mental  mereka semkin kuat....

beberapa bulan kemudian sebuah perlawanan bola tampar diadakan antara belut dan zealot....ramai ahli zealot yg ingin menyertai belut namun azri tidakmengizinkan kerana tidak mahu luqman bberasa hampa akan kerajaannya sendiri.......

itulah cerita tntang kegagahan pewira belut  
ahli belut : azri shahir
              : khairul anwar
              : azizi hilmi
              : amierah balqis
              : annisa nur 
              : khaireen nadhira
              : ainaa hasinah

itu lah cerita tentng belut dan zealot..

pada musim peperiksaan percubaan PMR beberapa orang jejaka telah melakukan sebuah kes yang amat berat...mereka memecah masuk  makmal sekolah ...

jejaka tersebut merupakan antara yang terhebat kot....dlam  kesulitan pelajar lain mengulang kaji pelajaran mereka ini pergi bermain game di makmal sekolah....waktu biasa bagi mereka pecah masukialah 5.30 - 7.00 dan 12.30 mlm sampai waktu sahur...kalo nak dikatekan dlm makmal tuh ade aiir cond so mereka nih sentisa dlm kesejukan...pada waktu mlm mereka tidakdibenarkan utuk memakai baju dan seluar berwarna cerah agar x mudah dikesan...pada suatu malam......mereka terskat didalam sebuah dewan  yang besar dan menuh meja ......lebih kurg satu jam mereka berada di situ dan akhirnya dapat pecah masuk  macm biasa...pada hari ahad entah bila tarikhnya.....beberapa ahli kumpulan tersebut ditngkap oleh ckgu dan digantung persekolahannya selama seminggu...

ahli kumpulan tersebut : ikhmal 
                                  : haziq
                                  : zul
                                  : azri
                                  : adika
                                  : aizat
                                  : hanan
                                  : amir danial
                                  : khairul syamil
                                  : hisyam

ini sajalah yg mampu  aku ceritakan...

Monday, August 29, 2011

puasa

PUASA.....puasa adalah menahan diri daripada makan minum dan melakukan perkara2 yang boleh membatalkan puasa bermula daripada terbitnya matahari sehingga terbenamnya matahar mengikut syarat2 tertentu...

sepanjang 1ogos sampai  26 ogos aku berpuase kat tempat aku mengaji iaitu ( dirahsiakan ) tpi yg penting skolah  berasrama...sahur?? mestilah aku sahur tu pun kadang2 saja sebab aku ni liat sikit je ...dewan  makan bukak 4.30 sampai 5.30..hmm memang sah aku mesti sahur kat dorm...paling kurang pun air Vico  satu cawan paling byk pun 3 keping biskut jer...kesian jugak aku tengok diri aku nih..tapi yang bangge nye aku pernah 3 kali aku terbangun seawal 4.35 ,  aku pun macam biase la bgun je terus mandi..lebih kurang aku kejut manusia paling baik hati kat dorm aku iaitu Sham_ _ L ....asal dia " baik hati " nanti aku cite jap lagi...pastu gerak ahli2 dorm aku iaitu Zaim , Amir Zack , Hanan ....lpas kejutkn diorang tuh aku pun mule bergrak ke dorm2 yang ade form 3 untuk kejutkan diorang ......jam tangan aku dah menunjukan pukul 5.15 aku pun gerak ke Dewan Makan dengan budak dorm turquoise....

hmm.....asal si Sham _ _ L ni  'baik hati' ??...dia ni baik hati sebab selalu ikhlas kejut kami( ahli dorm  AL01 )
kononnye la...tiap kali nak sahur je dye mesti bgun awal nak kejutkan kami pun takat paggil je ..penah satudorm tak sahur kecuali si dia ....huh...nak kate marah x tau la...x kan nak harap kan dye saje...aku yang ade phone bukan nak gune wat alarm ...tpi aku gne phoneaku utk main game je...

sepangjang puase.....

tiap2 ari aku berpuase x dela rase penat cume malas je...hehe....sepatutnye masebulan puase ni jadilebih baik tpi aku x....aku jadi mcm setan sket je....kalau nak kate wat masalah disiplin mesti dh biase tpi aku wat salah ni bukan sorang2 tapi ramai2 .....makmal komputer kat skolah tu terbiar je x penah orang pakaitpi ade internet....so ape lagi kalau x pecah masuk....aku ngan membe aku siap bwak bekalan lgi  nk bersahur dalam makmal tuh....kitorang gerak pukul 12 lebih....nak kate mcmpenyamun betul..sbb dgn baju hitam nye lagi...siap x pakai kasut lagi x nak bagi bising....seluar punkne 100% cotton kalau x bisng jdnye....hmm...cukupla pasal  tuh....

berbuka .....

berbuka la part mase puase yang plg best.....rase mcm 10 tahun x penah makan....aku dengn seorang kawan bernama Safuan nih tiap2 ptg akn mandi pukul 6.15 sbb nakkne gi kantin pukul 6.30....beli kejap je kat kantin tapi yg jd lme nye sbb lepak kat kantin tgk cte Mr.bean....agak2 nkmasuk waktu magrib bru kami masuk DM ....alhamdulillah dh buka puase kat DM....lpas solat magrib mesti aku ngan bdak Turquoise balik dorm untuk mkn lgi......lgi pun aku dh janji ngan orang nk jdi gemok sket bulan puase nih......so aku pun mlm2      
pun mkn lagi dang ahli dorm aku walaupun dh pegi supper  kat DM....hehe :)

Solat terawih....naseb baik thun ni ustad suruh wat 8 rakaat jer.....bersyukor gle aku....cume mggu terakhir jer wat 20 tupun beberapa hari je.....hmm...ok  lah sampai sini saja yang aku boleh sampai kan .nanti adelgi byk aku nk cte cume wat jdi draft jer dulu.... bye! assalamualaikum..salam sejahtera

Monday, January 31, 2011

OUTING TERBAIK!!!

pada 23 januari 2011 aku bersama 4 orang rakan pegi outing bersame same....aku ...azizi...zaim...naquidin and imran plan nak outing pegi simpang mpat untuk makan KFC......

citernye bermule dengan janji orang teksi dengan kitorang......naquidin pegi jumpe sorang driver teksi yang nk hantar bdak gi bagan datoh...driver tu janji nk dtg ambik kitorang pegi simpang empat.....lepas tuh kitorang tunggu punya tunggu driver teksi tu x sampai2....dh la mase tunggu tu driver bas bagan datoh nih tanye nk pegi simpang 4 ke? kitorang jawab ye tapi ckp dh janji dgn sorang driver teksi nih....
huh!! dh la panas terik driver teksi x sampai2 lagi , aku dh mule rase malas , sakit hati and macam2 agy.......
driver bas tadi dari bagan datoh sampai simpang empat patah balik datang bagan datoh still driver teksi tu x sampai2......aku , zaim , azizi, naquidin and imran pun dgn hati yang berapi pun naik bas je la........alhamdulillah kitorang dapat duduk kat tempat redup.......

time dengan bas.......

kitorang ingat bas nih bile sampai kat bagan datoh terus wat u-turn and gi simpang empat ....malangnye kitorang...bas tu stop jap kat bagan,....aduh kene tunggu lagi....aku pun dengan tekak yang kering turun dari bas pegi beli air.....fuhh..lege dapat minum air sejuk....lepas beberape minit salah sorang dari dorang panggil aku kate bas nk gerak dh....aku pun jalan rilek2 je naik bas.......lebih dari setengah jam kot kitorang duduk dalam bas, tunggu samapai kat simpang empat.....mase dalam perjalanan tak sah kalo x tidur...aku tidur tersengguk sengguk...tak de orang nak tegur sbb diorang pun tidur jugak.....

dah sampai kat simpang empat....

bile dah sampai kitorang pun tengok kedai KFC pun dah sakit perut , lapar sangat...tapi kitorang singgah bank jap untuk keluarkan duit.....nk keluarkan duit pun kne que lame2... huh letih....
habis sume keluarkan duit...kitorang pun ape lagi...perut yang memulas mulas nih pun x lari tpi jalan laju pegi KFC.......yeay dh sampai KFC!!!...tapi yang tak bestnye kene que lagi nk order makan.....huh....letih2...
bile makanan dh sampai kat meje makan ape lagi lahap la.....tapi kitorang sume kenyang sbb minum byk air...haha...tapi kitorang pakse diri untuk makan jugak....

dah selesai kat KFC kitorang pun pegi cari "bellion"

dalam pejalanan nk cari bellion...kitorang sesat....kitorang boleh sesat disebabkan sorang kawan kitorang nih nme nye zaim....mule2 kitorang lalu blakang KFC sbb ikut peta ...kedudukan billion tuh blakang sket dari KFC..tambah2 lagi ade jalan kat blakang KFC tuh , kitorang pun lalu jalan tuh samapi jalan mati...kawan kitorang "zaim" nampak ade satu kawasan perumahan yang ade jalan menghale ke arah Billion tuh....kitorang pun ikut je la si zaim tuh....samapai kitorang rase dh sesat kitorang tersempat dengan sorang budak kecik ..rase2nye budak tuh x tau pasal ape yg ktorang tanye kat dye...oh lupe...kitorang tanye kat budak tuh " dik kat depan tuh ade jalan pegi pasar raya billion kan ?"..budak kecik tu angguk je....si zaim dengan penuh keyakinan pun jalan je ikut jalan tuh.....

redah hutan kelapa sawit...

jalan punya jalan ,.last2 jalan mati...zaim nih pun bawak kitorang redah hutan kelape sawit....mase redah tuh aku dh rase semacam dh.....nasib baik lepas redah kitorang jumpe jalan kampung....kitorang pun ikut jalan tuh sampai ke highway....huh jauh berjalan akhirnye nampak bagunan billion tuh....sampai je kat billion kitorang diberi hidayah untuk solat dulu.....sbb ade masjid kat depan billion...kitorang solat mase tuh berimamkan sorang pkck tue ..lepas solat , time nk salam pkck tue tuh tesengih-sengih je...kitorang pun pelik....tapi yang best nye masjid nih sbb ader air disediakan ....kitorang pun minum sikit je air sbb dh kenyang minum air paip time ambik wuduk....

sebelum kitorang masuk billion kitorang sempat lagi pegi CC satu jam....ape yang kitorang buat ..ape lagi kalo bukan main game..mase kat billion aku tolong azizi beli barang yang dikirim bdak pompuan....

nak balik sabda.....

betul2 kitorang kluar je dari billion...bas pun lalu tak stop untuk kitorang....huh...x per la kitorang tunggu bas lain....mase kitorang tunggu kitorang tersempak dengan PK HEM sekolah kitorang....slalunye bile dye tersempak dengan pelajar dye akan tumpangkan tapi kali nih ....kitorang angkat tangan ...dye pun anagkat tangan and lambai2 kat kitorang...huh...macam nak kasi tumpang je ...tapi belah macam tu je....lame kitorang berlime duduk kat tepi jalan tuh macam tengah hisap dadah....dah la bawah satu pokok  kecik pulak tuh...setengah jam lepas tuh kitorang nampak bas...yeay!!...aku lompat bagun jerit yeay...hahha...free2 je kne pukul ngan zaim sbb lompat and menjerit...mase dalam bas ape lagi ..badan dah letih tido la....sampai kat sekolah kitorang pun berpecah ...the end..