Monday, November 29, 2010

buku

BUKU. buku ada banyak jenis....buku komik , cerita , kamus , majalah , teks ,rujukan , nota dan lain lain......
tu jer ker pasal buku......sebenarnye buku nih helaian kertas yang diikatkan menjadi satu unit . Dalam sains kepustakaan, buku dikenali sebagai monograf untuk membezakannya dengan terbitan bersiri yang lain . Pada lazimnya, buku hanya merujuk kepada buku yang diterbit dan bukan sebarang "kertas-kertas yang diikat".




buku novel / cerita

novel atau cerita . buku nih dah jadi salah satu kegemaran remaja skarang buku cam ni pun dah digunakan oleh kerajaan untuk proses pembelajaran di sekolah . remaja skang mmg suka sangat kat novel sampai dalam satu hari boleh habis satu buku bermuka surat 1020. walaupun harga novel makin mahal remaja skarang tetap beli x peduli mahal atau murah. memang novel tu ade kebaikan dia sendiri tapi x ker buang mase kalo kite asyik bace novel sampai kol dua tiga pagi , bile skolah nanti ngantuk lagi-lagi waktu subjek yang x diminati.
tu la keburukan novel . nih lagi satu keburukan novel . novel nih boleh buang mase kite ngan senang sangat contohnye bile bace  novel kite gune banyak mase untuk abiskan satu bab jer. x ker rugi kite leh gune mase bace novel tu untuk cover balik topik yang x paham .


nih lagi satu ...MAJALAH...
manusia skarang memang suke bace majalah lagi-lagi hari ahad sebab hari ahad sebab hari tu public holiday.mmmm.......majalah nih satu aktiviti bdak asrama..slalunyer bdak asrama akan bace majalah sampai larut tengah malam ader jugak yang x tdo langsung tambah lagi dengan kepelbagaian jenis majalah pada zaman moden nih. majalah yang mmg slalu habis stok ujang..apo ....gempak....kreko.....manga..bintang .....
aper nak jadi kat masyarakat skrang...bukan nak abiskan stok majalah dewan masayarakat ...estidotmy...siswa...kan bagus majalah tuh sume......majalah tu ader banyak manfaat ..

KOMIK<3
komik nih x payah cakap arr....mmg dah jdi tabiat manusia x kira besar ke kecik...asal keluar episod baru untuk salah satu komik mesti habis...komik yang dah lame pun still orang bace macam doremon......detektif konan ....lawak kampus......sanggup habiskan berpuluh puluh ringgit dalam sebulan untuk beli komik jer....
skarang harga komik pun dekat tujuh ringgit satu buku tu pun nipis jer....naseb baik lah aku nih bkan jenis yg suka bace komik......save sikit duit aku.....komik nih dulu laki jer yang suka tpi skarang banyak perempuan suke jugak. aper yang best pasal komik pun aku x thu munkin sebab aku x suke komik aku cakap x best kot....tpi yang aku tau komik nih macam x der faedah takat abis kan duit jer. komik nih pulak leb buang mase aku macam agin yang bertiup...kejap jer..........huh pnat aku tulis pasal bende nih.....


No comments:

Post a Comment