Tuesday, November 30, 2010

cuti cuti




mmm....cuti ..cuti....boring sangat ..
aper aku nak buat cuti ni nak kate study aku study...nak kate main aku main...nak kate on9 , slalu ...nak kate gi jalan tak slalu ....
boring sangat.....nih punca aku tak suke cuti sebab slalunya boring saje..lbih baik aku kat skolah macam2 aku boleh buat . aku nak cter sikit pasal aku kat umah .



Aku bangun pagi tunaikan perkara wajib lpas dah lipat sejadah ape lagi tidur atau pergi cycling. lebih kurang pukul 9.15 aku bangun and trus pergi mandi. lepas mandi mesti aku pusing2 dalam rumah aku tak tau nak buat ape . lebih kurang setengah jam aku pusing perut aku marah nak makan...aku pun pergi dapur cari makan...slalunya aku kene masak sendiri untuk breakfast aku , tu ok lagi tapi lpas makan kene kemas balik aper yang aku masak. malas aku nak kemas tapi dah terpaksa . perut pun dah kenyang ..badan dah letih.. mata still segar.... otak dah blank tak tau ape nak buat. aku pun dengan semangat pergi kat katil baring.
aduhai malangnye nasib aku mesti ade bende nak ganggu aku tak manusia telefon pun ganggu aku. tension aku..





jam pukul 2 tengah hari ..perut aku dah bergendang naseb baik tak payah masak . kakak aku msok bilik aku jerit-jeri panggil aku makan sama2 , dengan perut aku bergendang aku trus langkah kluar dari bilik aku tinggal laptop , orang kate ape aku biar jer...aku jalan laju2 pergi ke dapur . bile dah ader pinggan penuh dengan makanan , perut yang bergendang nih makin laju ape lagi lahap la.....mmmm.....sebelum lahap bace doa dan ucap bismillah dulu. aku makan laju sangat macam dah 10 hari x pernah makan . perut aku berat sangat ..aku pun rehat atas sofa kat rung tamu ..tengah best2 rehat ...aku teringat aku blom solat lgi...tangkas aku bangun ambik wuduk...





selesai tanggungjawab aku . dengan penuh prasaan kebosanan aku pun ambik laptop aku ..tak kan nak tgk saje laptop tu ..mesti la aku on ..dekat 1minit setengah aku tunggu laptop tu on. bile dah on aku pun klik kat google chrome ..aku pun on9 facebook aku. satu lagi masalah bile dah on9 sket sangat orang yg nak chat . dengan penuh perasaan bosan ape lagi kalau tak main game. dkat 2 jam aku main asyik menang and kalah. lagi la boring main game berjam jam......disebabkan bosan giliran aku pulak nak kacau family aku and msg orang...hehe...best la pulak kacau orang nih....hehehe


azan berkumandang....

aku pun segera ambik wuduk dan solat....selesai solat aku pun main basket tu pun kalau tak hujan...
kalau hujan ape lagi sambung on9 la....waktu nih slalu saje aku mrepek besame-same kawan2 aku....
ktorang mrepek sampai tak sedar dh nk magrib aku pun cakap kat dia orang aku nak kene out dah...

magrib ........

selesai aku solat magrib ....lebih kurang pukul 8 malam aku pun dinner ...lpas dinnner aku study sambil dengar lagu....bile dah dengar lagu ikut laptop tak sah kalau aku tak on9 juga...waktu aku blaja aku x aktive sangat chat tapi bile dah kol 10 atau 10.30 lpas aku blaja ...hyper active aku jadi ....aku chat mrepek repek sampai tengah malam slalunye.......lpas tuh confirm2 aku mati......



THE END

what do I think


Sebenarnye...manusia hanya berfikir tentang tige perkare saje tiap-tiap hari . kite hanya berfikir pasal perkare lepas , sedang dan akan datang. perkare yang lepas tak kire baik atau buruk kenape kite mesti ungkit balik.perkare yang sedang pulak macam2 kite pikir ader yang negetif dan ader yang positif. perkare akan datang pulak manusia slalu merancang untuk buat macam2 tapi tak ade target kalo ader pun kite slalu nyer tak dapat capai sebab dah terlencong ke jalan lain .

RUMUSAN

sebenarnyer aper yg aku tulis tadi pasal makhluk yang dipanggil manusia..ok.cube kite jadi lebih baik dari tu dengan menggunakan tige perkara tu....yang lepas kite jadikan sebagai teladan yang sedang kite berusaha yang akan datang pulak kite try abis kan usaha kite dengan kejayaan di dalam tangan.

Monday, November 29, 2010

buku

BUKU. buku ada banyak jenis....buku komik , cerita , kamus , majalah , teks ,rujukan , nota dan lain lain......
tu jer ker pasal buku......sebenarnye buku nih helaian kertas yang diikatkan menjadi satu unit . Dalam sains kepustakaan, buku dikenali sebagai monograf untuk membezakannya dengan terbitan bersiri yang lain . Pada lazimnya, buku hanya merujuk kepada buku yang diterbit dan bukan sebarang "kertas-kertas yang diikat".




buku novel / cerita

novel atau cerita . buku nih dah jadi salah satu kegemaran remaja skarang buku cam ni pun dah digunakan oleh kerajaan untuk proses pembelajaran di sekolah . remaja skang mmg suka sangat kat novel sampai dalam satu hari boleh habis satu buku bermuka surat 1020. walaupun harga novel makin mahal remaja skarang tetap beli x peduli mahal atau murah. memang novel tu ade kebaikan dia sendiri tapi x ker buang mase kalo kite asyik bace novel sampai kol dua tiga pagi , bile skolah nanti ngantuk lagi-lagi waktu subjek yang x diminati.
tu la keburukan novel . nih lagi satu keburukan novel . novel nih boleh buang mase kite ngan senang sangat contohnye bile bace  novel kite gune banyak mase untuk abiskan satu bab jer. x ker rugi kite leh gune mase bace novel tu untuk cover balik topik yang x paham .


nih lagi satu ...MAJALAH...
manusia skarang memang suke bace majalah lagi-lagi hari ahad sebab hari ahad sebab hari tu public holiday.mmmm.......majalah nih satu aktiviti bdak asrama..slalunyer bdak asrama akan bace majalah sampai larut tengah malam ader jugak yang x tdo langsung tambah lagi dengan kepelbagaian jenis majalah pada zaman moden nih. majalah yang mmg slalu habis stok ujang..apo ....gempak....kreko.....manga..bintang .....
aper nak jadi kat masyarakat skrang...bukan nak abiskan stok majalah dewan masayarakat ...estidotmy...siswa...kan bagus majalah tuh sume......majalah tu ader banyak manfaat ..

KOMIK<3
komik nih x payah cakap arr....mmg dah jdi tabiat manusia x kira besar ke kecik...asal keluar episod baru untuk salah satu komik mesti habis...komik yang dah lame pun still orang bace macam doremon......detektif konan ....lawak kampus......sanggup habiskan berpuluh puluh ringgit dalam sebulan untuk beli komik jer....
skarang harga komik pun dekat tujuh ringgit satu buku tu pun nipis jer....naseb baik lah aku nih bkan jenis yg suka bace komik......save sikit duit aku.....komik nih dulu laki jer yang suka tpi skarang banyak perempuan suke jugak. aper yang best pasal komik pun aku x thu munkin sebab aku x suke komik aku cakap x best kot....tpi yang aku tau komik nih macam x der faedah takat abis kan duit jer. komik nih pulak leb buang mase aku macam agin yang bertiup...kejap jer..........huh pnat aku tulis pasal bende nih.....


STUDY


 mmm....study...thanks to my mother she's the one who give the idea to write about this.....
pagi isnin 29 NOV aku baru sedar banyak subjek aku tak kuasai lagi. sorang kawan aku cakap kalo nk study subjek fakta sebenarnyer senang saja , kita hanya perlu minat , concentrate, paham tu jer...kalo nak buat nota lagi bagus. lagi pun sabjek fakta nih selalu nya orang baca waktu pagi kalau nak study malam kena buat latihan atau study math sebab latihan and math x kasi kite ngantuk.
lagi satu sitiap orang ada dia punya cara belajar sendiri. sesetengah suka blaja sendiri dan yang lain suka belajar sendiri. kaedah belajar pula banyak , ada yang suka guna cara mind map ada jugak suka buat nota panjang lebar ada pula orang yang suka tengok kat komputer cam cri video pasal bab-bab tertentu , nama pun zaman moden mesti banyak orang suka guna komputer dari buku.

Saturday, November 27, 2010

halo halo

hi my name is Azri Shahir.....this is my first time writting a blog....I have an older brother and a small size sister,,,,,that picture show me at school......is it nice???