Saturday, December 25, 2010

JAIS

KEJADIAN 24 DISEMBER 2010

pada satu malam waktu aku tido aku bermimpi aku bace surah yasin ...btul2 aku abis baca yasin abang aku gerakkan aku untuk semayang subuh....rase macam baru dapat hidayah.....dah kadi kebiasaan lepas subuh tido balik sampai ayah aku masok bilik aku kejutkan aku sebelum dia pegi keje....

lepas semayang asar aku pun duduk atas katil aku pikir camne aku boleh bace yasin dalam mimpi.......dh la dri awal sampai habis....pelik tul.....hhhmmm.......dh penat aku fikir aku pun ambik bola keranjang aku gi main kat depan umah ......aku takat belatih drible jer ,,....aku main blatih drible ngan abang aku.....ktorang main sampai dekat nk azan magrib......tengah syok main aku nampak 5 orang pakai jubah tengah jalan ke arah aku......

( aku x de pic btul tpi dorang pakai sebiji cam tuh ) 

hhhmmmmm.....mmg btul dorang tuh dtg jumpe aku......dorang datang cakap 
" Assalammualaikum saudara" 
aku pun jawab " mualaikumsalam " 

hhhmmm....dorang perkenalkan diri dorang pastu dye tanye nme aku pulak...mesti la aku ksi tau nme aku....
dkat 5 minit dorang tarbiah aku...dorang cakap pasal kejadian hujan , siang malam ........lepas tuh ajak aku pegi surau untuk semayang magrib , lepas semyang magrib dorang nk wat ceramah.....
aku dengan pakai baju singlet ngan seluar pendek and basah peluhnye nk gi surau mmg jawapan nye X la,,...
dah la dorang tuh ajak aku pegi waktuh tu jugak,......huh....
tu lah kisah 24 disember 2010

Thursday, December 9, 2010

sebuah cerita

mmmm.....aku tulis kali nih tgh2 malam sebab tak ade keje...

sepanjang aku jadi budak skolah menengah.....

cte nih mule cam nih...

Alkisah maka datanglah seorang lelaki bernama Azri Shahir ke sebuah skola..
haha.......gramatis plak ayat tadi...mm.....waktu aku tingkatan satu aku nih macam malaikat,,...slalu je wat baik....cume kadang dtang lambat skolah and ponteng koko......eh lpe plak...mule2 aku skola kat SMK seksyen 10.....tu pun 4 bulan je lpas tu cikgu suro aku pindah...sian aku...


ha   nih waktu 4 bulan kat skolah tuh......aku jadi ketua kelas kne duduk sebelah cikgu ......haha...tpi sepanjang aku skolah kat stu aku slalu tolong ckgu ..tak aku cari cikgu...cikgu yang dtg cari aku...
tpi yang aku hepi duk kat skolah tu pasal ckgu yg sbelah aku tuh......dia ajar aku sejarah..dia la cikgu yang paling baik ngan aku....tapi bile aku kne suro pindah skolah aku dengar cikgu tuh pegi sambung blaja.....tapi yang bestnye tiap kali waktu KH budak laki kene turun pegi bilik KH .....ktorang slalu sampai awal sebab nak lwan breakdance dulu......macam2 gaya ktorang buat.....


nih time aku dh pindah skolah....aku masuk satu skolah kat perak nih....yang paling kiri tu nme dia haniesya sebelah dia pulak anis ...yang aku peluk tu pulak kawan aku aiman.....

bile aku masok skolah nih...aku jadi antare makhluk yang paling jahat.....macam2 ktorang buat...ponteng prep.....ponteng koko....pecahkan cermin kat asrama....solat dalam dorm....dan lain2...bnyk sangat sampai tak larat aku nak taip..


nih budak laki kelas aku ...yang pompuan tu pulak cikgu yang ajar aku bahase jepun....nih time ktorang bru je abis tolong cikgu kemas bilik bahase jepun.....ktorang dapat makan kuih2 ngan rase green tea jepun...nk kate sedap green tea nih.....langsung tak sedap bagi aku la.......


ha...nih waktu minggu terakhir aku kat skolah tuh utk tahun 2010......timenih sebelum persembahan nasyid aku start........


aduh bosan la malam nih.......

thursday , 9 december 2010......

Monday, December 6, 2010

my sis teddy

this is my sis teddy.....


sian teddy tu selalu jadi magse aku...abg aku and ayah aku..
kakak aku ni mmg sayang sangat teddy dia sampai org nak sentuh pun marah2...dah bertahun tahun dia ade teddy tuh.....lgi satu aku nk ckp , kakak aku nih ade banyak sangat teddy tpi dia buang sume tinggal tu je.....
tak sah kalo satu hari tuh x sorok teddy dia....bile dah sorok teddy dia mesti dtg kat aku dulu and minx balik....mesti la aku tak akan kasi balik......nanti dia jumpajugak.....best betol kaco kakak aku ...
macam2 ktorang buat kat teddy dia....slalu nye gantung macam orang kene hukuman gantung......haha....nanti dia x sampai nk ambik  balik teddy dia sebab ktorang gantung tinggi sangat.........dia sorang saje tak sampai nak ambik....kesian dia...tapi nk buar macam mne dah best.......



haha...nih lagi satu aksi ktorang slalu buat....geram kakak aku.....

haha.....tapi lawak tengok teddy tu kene lilit ngan ular tu...macam tengok ular real nak makan mangse dia...
cantik tak pic tuh????...

kadang2 ktorang ikat teddy dia kat tiang katil dia macam org kene tangkap and diikat....


haha.....sian nye...


haha...nih....yang aku cakap tdi aku gantung teddy ......hehe...macam tersekse je teddy tuh....


ha....nih aku ambik gambar waktu kakak aku kasi teddy dia tido.....alalal.........bucu bucu...
kakak aku pikir bende nih idup......asal aku himpit jer teddy dia nanti kakak aku cpk ....." nanti mati la teddy tu "......

tu jer aku nk cite pasal teddy busuk nih....bye...

Sunday, December 5, 2010

ape nak jadi


mm.......ape nak jadi kat abg aku

aku peegang gitar tu macam aku dah pro main..tapi sbnrnye tak pro pun amature pun tak lepas...aku sebenarnye tak berminat pun dengan gitar nih..abg aku yang tergila-gila gitar nih...tiap2 hari aku bangun pagi aku nampak gitar nih kat depan mate aku..ikutkan hati aku nak sorok gitar tuh tapi tak boleh sebab gitar tuh besar sangat...pernah satu hari aku sorok gitar nih dalam almari ayah aku,...tercari-cari abg aku gitar dia....haha.....dia satu hari suntuk geledah umah tpi tetap tak bukak almari ayah aku ...tambah2 lagi aku pakat dengan ayah aku untuk kenekan abg aku. yang sedihnye bile abg aku kene marah ngan ayah aku sebab hilangkan gitar tuh.....naseb baek ayh aku reti pakai topeng depan ayah aku......cuak abg aku.....dah malam abg aku tetap tak jumpe lagi ....aku umpan abg aku pegi kat dapur ...waktu abg aku kat dapur kakak aku cepat2 pindahkan gitar tuh masok bilik..bile abg aku dah pnat cari kat dapur....dia pun mcm dah putus asa .....dengan berat kaki dia terhentak hentak pentas bumi nih........abg aku dgn penuh masam muka masuk dalam bilik lompat atas katil.....abg aku pun ternampak gitar tuh kat atas meje dia.....dia pun dengan prasaan tak tentu arah mengatur langkah ke meja dia...sampai pun dia kat meja satu family aku sergah dia , cakap " wakenabeb " haha......ktorang glak.....kesian abg aku kene prank......hehehe

Thursday, December 2, 2010

Giant .....Carefour........

huh...Super Market Giant and Carefour

dua super market ni dah jadi macam kedai runcit abang aku , ayah aku and aku.
aku cakap jadi kedai runcit sebab lebih kurang setap malam ktorang akan pergi untuk beli barang dapur ..
nak buat macam mane dah dekat dengan rumah... aku pergi kedai runcit ni sampai aku dah boring...
lagi pun duduk kat umah lagi la boring baik aku pergi saje......


macam2 ade kat situ ....sampai nak cari tempat parking pun lame sebab ramai sangat.....entah la ape manusia pergi kat situ munkin sebab boring duduk umah macam aku kot....atau mmg nak beli barang...atau kedue duenye .........aku pergi kat situ mesti ade kertas kat tgn aku..kertas tu adalah list barang yang mak aku suro beli....tapi kadang2 tak ade pun sebab ayah aku...dah boring duduk umah so tu je la tempat hilangkan boring
....malas nak pergi jauh2....aku ngan abang aku slalu untuk tolak troli ...tapi best jugak gado...kadang list yg mak aku kasi tak jelas so kene lah call umah....satu lagi masalah kakak aku slalu kunci diri dalam bilik so tak orang nak jawab telefon....kalo jawab pun mak aku sebab dye dah bengang bunyi telefon berkali kali....


mmm.....Carrefour pulak..

carrefour nih jarang sikit ktorang pergi sebab tak banyak barang sangat...lagi pun baru bukak saje..so tak banyak kedai yg bukak tu tak slalu pergi..mmmmmmm..........carrefour ni ktorang pergi sebab dah bosan ngan     giaint tuh...tapi yg best pasal carrefour nih pasal pasar ni tak ramai orang so agak bebas la....barang tak akan habis......

tak banyak aku leh tulis pasal carrefour nih so bye..
see u again :)

Tuesday, November 30, 2010

cuti cuti




mmm....cuti ..cuti....boring sangat ..
aper aku nak buat cuti ni nak kate study aku study...nak kate main aku main...nak kate on9 , slalu ...nak kate gi jalan tak slalu ....
boring sangat.....nih punca aku tak suke cuti sebab slalunya boring saje..lbih baik aku kat skolah macam2 aku boleh buat . aku nak cter sikit pasal aku kat umah .



Aku bangun pagi tunaikan perkara wajib lpas dah lipat sejadah ape lagi tidur atau pergi cycling. lebih kurang pukul 9.15 aku bangun and trus pergi mandi. lepas mandi mesti aku pusing2 dalam rumah aku tak tau nak buat ape . lebih kurang setengah jam aku pusing perut aku marah nak makan...aku pun pergi dapur cari makan...slalunya aku kene masak sendiri untuk breakfast aku , tu ok lagi tapi lpas makan kene kemas balik aper yang aku masak. malas aku nak kemas tapi dah terpaksa . perut pun dah kenyang ..badan dah letih.. mata still segar.... otak dah blank tak tau ape nak buat. aku pun dengan semangat pergi kat katil baring.
aduhai malangnye nasib aku mesti ade bende nak ganggu aku tak manusia telefon pun ganggu aku. tension aku..





jam pukul 2 tengah hari ..perut aku dah bergendang naseb baik tak payah masak . kakak aku msok bilik aku jerit-jeri panggil aku makan sama2 , dengan perut aku bergendang aku trus langkah kluar dari bilik aku tinggal laptop , orang kate ape aku biar jer...aku jalan laju2 pergi ke dapur . bile dah ader pinggan penuh dengan makanan , perut yang bergendang nih makin laju ape lagi lahap la.....mmmm.....sebelum lahap bace doa dan ucap bismillah dulu. aku makan laju sangat macam dah 10 hari x pernah makan . perut aku berat sangat ..aku pun rehat atas sofa kat rung tamu ..tengah best2 rehat ...aku teringat aku blom solat lgi...tangkas aku bangun ambik wuduk...





selesai tanggungjawab aku . dengan penuh prasaan kebosanan aku pun ambik laptop aku ..tak kan nak tgk saje laptop tu ..mesti la aku on ..dekat 1minit setengah aku tunggu laptop tu on. bile dah on aku pun klik kat google chrome ..aku pun on9 facebook aku. satu lagi masalah bile dah on9 sket sangat orang yg nak chat . dengan penuh perasaan bosan ape lagi kalau tak main game. dkat 2 jam aku main asyik menang and kalah. lagi la boring main game berjam jam......disebabkan bosan giliran aku pulak nak kacau family aku and msg orang...hehe...best la pulak kacau orang nih....hehehe


azan berkumandang....

aku pun segera ambik wuduk dan solat....selesai solat aku pun main basket tu pun kalau tak hujan...
kalau hujan ape lagi sambung on9 la....waktu nih slalu saje aku mrepek besame-same kawan2 aku....
ktorang mrepek sampai tak sedar dh nk magrib aku pun cakap kat dia orang aku nak kene out dah...

magrib ........

selesai aku solat magrib ....lebih kurang pukul 8 malam aku pun dinner ...lpas dinnner aku study sambil dengar lagu....bile dah dengar lagu ikut laptop tak sah kalau aku tak on9 juga...waktu aku blaja aku x aktive sangat chat tapi bile dah kol 10 atau 10.30 lpas aku blaja ...hyper active aku jadi ....aku chat mrepek repek sampai tengah malam slalunye.......lpas tuh confirm2 aku mati......



THE END

what do I think


Sebenarnye...manusia hanya berfikir tentang tige perkare saje tiap-tiap hari . kite hanya berfikir pasal perkare lepas , sedang dan akan datang. perkare yang lepas tak kire baik atau buruk kenape kite mesti ungkit balik.perkare yang sedang pulak macam2 kite pikir ader yang negetif dan ader yang positif. perkare akan datang pulak manusia slalu merancang untuk buat macam2 tapi tak ade target kalo ader pun kite slalu nyer tak dapat capai sebab dah terlencong ke jalan lain .

RUMUSAN

sebenarnyer aper yg aku tulis tadi pasal makhluk yang dipanggil manusia..ok.cube kite jadi lebih baik dari tu dengan menggunakan tige perkara tu....yang lepas kite jadikan sebagai teladan yang sedang kite berusaha yang akan datang pulak kite try abis kan usaha kite dengan kejayaan di dalam tangan.

Monday, November 29, 2010

buku

BUKU. buku ada banyak jenis....buku komik , cerita , kamus , majalah , teks ,rujukan , nota dan lain lain......
tu jer ker pasal buku......sebenarnye buku nih helaian kertas yang diikatkan menjadi satu unit . Dalam sains kepustakaan, buku dikenali sebagai monograf untuk membezakannya dengan terbitan bersiri yang lain . Pada lazimnya, buku hanya merujuk kepada buku yang diterbit dan bukan sebarang "kertas-kertas yang diikat".




buku novel / cerita

novel atau cerita . buku nih dah jadi salah satu kegemaran remaja skarang buku cam ni pun dah digunakan oleh kerajaan untuk proses pembelajaran di sekolah . remaja skang mmg suka sangat kat novel sampai dalam satu hari boleh habis satu buku bermuka surat 1020. walaupun harga novel makin mahal remaja skarang tetap beli x peduli mahal atau murah. memang novel tu ade kebaikan dia sendiri tapi x ker buang mase kalo kite asyik bace novel sampai kol dua tiga pagi , bile skolah nanti ngantuk lagi-lagi waktu subjek yang x diminati.
tu la keburukan novel . nih lagi satu keburukan novel . novel nih boleh buang mase kite ngan senang sangat contohnye bile bace  novel kite gune banyak mase untuk abiskan satu bab jer. x ker rugi kite leh gune mase bace novel tu untuk cover balik topik yang x paham .


nih lagi satu ...MAJALAH...
manusia skarang memang suke bace majalah lagi-lagi hari ahad sebab hari ahad sebab hari tu public holiday.mmmm.......majalah nih satu aktiviti bdak asrama..slalunyer bdak asrama akan bace majalah sampai larut tengah malam ader jugak yang x tdo langsung tambah lagi dengan kepelbagaian jenis majalah pada zaman moden nih. majalah yang mmg slalu habis stok ujang..apo ....gempak....kreko.....manga..bintang .....
aper nak jadi kat masyarakat skrang...bukan nak abiskan stok majalah dewan masayarakat ...estidotmy...siswa...kan bagus majalah tuh sume......majalah tu ader banyak manfaat ..

KOMIK<3
komik nih x payah cakap arr....mmg dah jdi tabiat manusia x kira besar ke kecik...asal keluar episod baru untuk salah satu komik mesti habis...komik yang dah lame pun still orang bace macam doremon......detektif konan ....lawak kampus......sanggup habiskan berpuluh puluh ringgit dalam sebulan untuk beli komik jer....
skarang harga komik pun dekat tujuh ringgit satu buku tu pun nipis jer....naseb baik lah aku nih bkan jenis yg suka bace komik......save sikit duit aku.....komik nih dulu laki jer yang suka tpi skarang banyak perempuan suke jugak. aper yang best pasal komik pun aku x thu munkin sebab aku x suke komik aku cakap x best kot....tpi yang aku tau komik nih macam x der faedah takat abis kan duit jer. komik nih pulak leb buang mase aku macam agin yang bertiup...kejap jer..........huh pnat aku tulis pasal bende nih.....


STUDY


 mmm....study...thanks to my mother she's the one who give the idea to write about this.....
pagi isnin 29 NOV aku baru sedar banyak subjek aku tak kuasai lagi. sorang kawan aku cakap kalo nk study subjek fakta sebenarnyer senang saja , kita hanya perlu minat , concentrate, paham tu jer...kalo nak buat nota lagi bagus. lagi pun sabjek fakta nih selalu nya orang baca waktu pagi kalau nak study malam kena buat latihan atau study math sebab latihan and math x kasi kite ngantuk.
lagi satu sitiap orang ada dia punya cara belajar sendiri. sesetengah suka blaja sendiri dan yang lain suka belajar sendiri. kaedah belajar pula banyak , ada yang suka guna cara mind map ada jugak suka buat nota panjang lebar ada pula orang yang suka tengok kat komputer cam cri video pasal bab-bab tertentu , nama pun zaman moden mesti banyak orang suka guna komputer dari buku.

Saturday, November 27, 2010

halo halo

hi my name is Azri Shahir.....this is my first time writting a blog....I have an older brother and a small size sister,,,,,that picture show me at school......is it nice???