Thursday, February 14, 2013

Sayang Malaysia


bila pasang vid nih semangat patriotisme aku menggunung..rasa mcm nk pasang byk kali je..penyanyi pun sedap je....mesej yg dibawa dlm vid nih mmg bagus..menceritakan tentang perpaduan kaum..bila dikenangkan peristiwa 13 mei 1969, peristiwa tersebut merupakan titik hitam dalam sejarah Malaysia..harap dengan menonton vid nih kita sebagai rakyat yang berbilang kaum sedar dan harus bersatu padu :D

* Malaysia negara tercinta ,,
* tengah semang!!

Wednesday, February 13, 2013

2013

hoho..dh 2013!! tahun ni nak SPM ..setelah sekian lama x update, asyik buat draft je sbnrnya..
hope that this last year at SABDA will be memorable n meaningfull in my life ...I hope my friendsand family will always support me :D  " shoot the star! " thats my target "9A+" ..must work hard to achive it ..that's all for this time..bye

Friday, March 16, 2012

maybe this is funny


jauh di pendalaman ada seoramg putera bernama Bean ....pada suatu pagi yang hening dan nyaman datang seekor burung merpati ke istana Bean....disangkakan berita malang yang dibawa oleh si merpati namun berita gembira yang dibawanya...." prince Bean, baginda raja negara shaitaaaan duka cita ingn memberitahu bahawa puteri baginda diculik oleh seorang putera dari negara Tanah Berpasir. Baginda pun tahu prince Bean ingin memperisterikan puteri baginda, maka eloklah jika prince Bean yang pergi menyelamatkan puteri baginda.

" Ali!!!!!!pergi sediakan basikal untuk baginda, baginda hendak ke negara Tanah Berpasir sekarang" ..." tapi baginda, kenapa nk guna basikal?? bru semalam kuda merah baginda sampai( kereta ferrari ) ...baik guna kuda tuh" ...sebenarnya Bean nih lupe pasal kude merah tuh disebbkan terlampau excited....untuk cover malu baginda pun tetap minta Ali menyediakan basikal untuknya......dalam perjalanan ke negara Tanah Berpasir, Bean menghadapi pelbagai cabaran...antara cabaran yang didapinya ialah tayar basikal pancit, rim basikal bengkok, rantai basikal longgar dan sebagainya.....setibanya Bean tiba di negara Tanah Berpasir...Bean dapat melihat istana pasir yang sangat besar...Bean sedikit jelez dan terpegun kerana istananya sepuluh kali lebih kecil...namun semangat Bean untuk menyelamatkan puter tersebut lagi besar dari istana tersebut....Bean tiba di pintu gerbang istana tersebut....kelihatan seorang yang segak, kacak dan bergaya sedang berdiri di pintu gerbang istana tersebut..namun jika dibandingkan dengan Bean..jauh bezanya, Bean jauh lebih segak,kacak dan bergaya...." he he hei kau!!!! aku adalah prince Bean dari negara Tanah Berselut, jika engkau mahu mati teruskan beridi di situ" .." aaahhhhhh!!!! aku putera negara Tanah Berpasir..rakyat2  ku menggelar aku pewira padang pasir, tiada siapa yang berani mencabar aku..namun baginda berbangga kerana ada seorang putera bodoh mencabar baginda"....Bean rasa terhina ya amat, lalu mengeluarkan pedangnya lalu sebuah pertempuran hebat tercetus.....alangkah sedihnya, baju Bean penuh dengan darah, namun Bean berjaya menumpaskan putera yang digelar pewira padang pasir tersebut......Bean kebingungan, "hmm...macm mana baginda nak jumpa puteri kejap lagi, baju dh penuh dengan darah putera yang bajet tadi...hishhhh...x payah la selamatkan puteri tuh..byk lagi puteri lain yang aku boleh dapat" .....Bean pun pulang ke negaranya...puteri negara shaitaaaan pula telah diselamatkan oleh seorang hamba bernama si luncai....the end......

Tuesday, January 24, 2012

A story maybe I made it my self..but it's kind of true


this story I would like to dedicate to anyone who read  this...ok dh2 speaking, aku nih x reti nk ckp pnjg2 dlm BI sbb aku nih x expert ....12 mei 2009 ...what happen on that date??? that was the date for the 1st batch of SABDA's student register..even though I din't register that day but , I received the invitation letter on that day ...hahaha...still , I'm the 1st batch for that school...

ok..habis mukadimah aku.. time form 1 ........................................................................................................

time form 1 aku duk kat skolah tuh x la lame sgt.....bru 5 bulan duk kat skolah tuh kne pindh ....sian aku....pindh bkan  sebab kne buang or homesick tpi skolah pakse pindah jugak...nak wat mcam mne dh akhir tahun skolah x bg la duduk kat stu lagi so aku pun call ayah aku utk pindh.......mase form 1 , aku dh wat sejarah hitam yang pertame ..tpi ramai yang x tau...ape yang aku wat yang dikatekan serah hitam??? ..hmm susah nk cte tpi ape slhnye kongsi pengalaman.....cte nih bermule bile aku wat langsi ngan sorg f4  nih..nme dye nabil...bile nabil nih cte kat kwn2 dye pasal aku.....suatu mlm yg aku x igt bile , aku dipggl .......aku dipggl masuk dlm dorm AL 05 ....time tuh kosong je lg...nk wat mcm mne bdak laki yg ade kat asrama tuh x sampai   100 org pun lgi....ok2 smbung cte , mase dlm AL05 aku diukul ?? disepak?? langsung tak....dorang x wat ape pun...dorg ckp mcm   biase je....tpi lpas tuh aku pun dh x langsi sbb aku bg tau dye sbb aku wat langsi ngan si nabil tuh....sejak ari tuh jugak aku nih slalu di back up oleh si nabil tuh... bgge btol aku...heheh..

tu je la pasal form 1 yg aku nk cte stakat nih.....nk tau lagi??? boleh , tpi tggu aku tulis lg..bye...

Monday, November 28, 2011

funny story at a bank..

cite nih aku dpt drpd seorang pencerita yang amat terkenal...nme dye dirahsiakn.....
long long time ago ,there lived a very handsome father and a cute little girl.....
hehe...umur si ayah tuh lebih kurang 34 ..mude lagi  la tuh...si anak  perempuan comel tu pulak 5 tahun ....



pada suatu hari si anak comel tuh nak makan KFC ....si ayah ni pulak x de duit time tuh...sian si anak tuh...anak comel tu pun nangis x henti2 bile ayah dye cakap lain kali je la......si ayah ni pun kesian tengok anak   dye nangis dan dye nak wat keje dye pun susah sbb anak dye tuh bising sangat so pun cakap kat anak dye "allright , I'll bring you to the KFC with one condition , you must accompany me to the bank " ...si anak pun berhenti nangis dan terus peluk ayah dye... dalam perjalan pegi bank ..si anak ni punye la bising..x abis2 -cakap kat ayah dye yang dye tengah lapar....lepas beberape minit driving..sampai pun dorang kat depan bank..si anak ni nampak ade dua orang tengah angkat mesin ATM naik lori..dye pun tnye kat ayah dye..
" papa what are the two men doing with the machine ? " ..si ayah tu pun kelentong sikit anak dye " there must someone had bought the machine" ...si anak pun angguk jer....mase dalam bank , si anak ni punye la bising x henti2 samapai orang dalam bank asyik pandang dorang je....dalam bank tuh ..bole plak ayah dye terlupe pin code ...tbe2 anak dye bersuare " papa , why don't you buy this machine and put it in our house so that you don't have to come to the bank anymore " ...lepas je si anak tuh cakap mcm tuh , orang2 yang kat dalam bank pun terkejut lalu terus gelak  terbahak-bahak sbb tgk telatah anak comel tuh....

* cite nih sket je yang real...byk lgi yang aku tokok tmbh...munkin  bg korang x lawak tpi x pe ak x kesah pun   :-) ...thanx for reading..

Saturday, November 26, 2011

memories that lives in SABDA


capub : azizi                        burn : amir danial    
pelakon :  naqudin               ICT boy  : ikhmal
pelik : haziq                         pet : amer danish
karamah : faiz                      woofy : aiman
askar : adika                        kencang : azwan
rambang : syamil                  A-merr : amir zaim 
kambing : arif                       gagak : safuan
cina : syafiq                          bepob : asyraf
sprinter : nick                       hanan-G : hanan
PARKOUR : azri                OK-umph : imran

lava : " aidee "                                    tua : amin
papa-G : hafidzi                                 bontot : fawwaz                  
dinding : zaim                                     pinggu : huzairil                
spa : hisyam                                       DAJAL : aizat                                   
badut : zul                                          cepu : zuhair                                           
meow : putera                                    bibir : faris                                   
8 mph : azrul                                      penyu : zainul                                        
topeng : luqman                                  KITA : irfan                                  
raja-B : khairulsyamil                          besi : kamal                                                     
yamuza : muzzamir                              chest : fiqrie            

bonggol : shamsul
ikan : khairul anwar                                           

tu sume adelah ahli BH( Brother Hood )...ahli BH nilah yang menjadi tunggak budaya sekolah SABDA..mereka telah membentuk sebuah budaya yang cool...mksud budaya cool ialah budaya yang lembab...x kire selaju mne pun mereka lakukan sesuatu org di sekeliling tetap mggelarkan  mereka " batch lembab " meraka ini lah yang dikatekan kuat azam dan cekal hati  :-p .....

kalonk diceritakan dari 2009 mereka masuk sekolah sampai hujung thun 2011 mmg aku x mampu..tpi aku cte la sket pasal ape yang jadi kat dorang nih tahun 2011...

alkisah..maka bermula lah ceritanya ...jengjeng jeng !!!( wat bunyi ) awal tahun dulu ade sebuah kerajaan name Zealot Boes...kerajaan nih ade plg byk pengaruh.......satu hari luqman ( ketua kerajaan zealot )ditanyakan oleh seorg pewira yang gagah bernama khairul anwar...soalan yang ditujukan bebunyi mcm nih " man leh x aku wat kerajaan baru?? "..luqman menjwb " wat lah ko..aku nak tgk sejauh mane ko bole bertahn " lepas tuh khairul  anwar melantik azri sbagai pemimpinnya dan dia sebagai penolng azri...

Dakwah senyap2..
azri dan khairul anwar cube menyebarkan dakwahnya secare senyap agar tidak timbul sebarg kejutan kpd beberape phak kelak....pade mulenya mereka berdua cuba menarik penolong luqman untuk berjuang bersama mereka namun penolongnya cukup keras hati  utk menerima ajakan mereka...namun usaha mereka tidak terhenti begitu sahaja...beberapa hari kemudian mereka berjaya mengajak seramai 4 wanita yang memperayakan mereka...mereka rela berjuang bersama azri dan khairul sabagai sebuah kerajaan baru yang diberi nama BELUT .....namun pada suatumalam dipenginapan  wanita isu BELUT menjadi bhn perbualan mereka....luqman berasa tergugat dgn kedatangan BELUT yang dianggap sebagai komunis..satu perjumpaan telah diadakan di AL 07....hasil perjumpaan tersebut BELUt dibubarkan namun hanya pada pengetahuan orang ramai sahaja...khairul anwar menegaskan bahawa " biar pun belut hlg dimata org namun di hati kami masih belut ".....beberapa hari kemudian azri menerima seorang pewira sebagau ahli belut....

kerajaan  yg  dipimpin kemudiannya kembali tenang seperti biasa...pertahanan dari segi mental  mereka semkin kuat....

beberapa bulan kemudian sebuah perlawanan bola tampar diadakan antara belut dan zealot....ramai ahli zealot yg ingin menyertai belut namun azri tidakmengizinkan kerana tidak mahu luqman bberasa hampa akan kerajaannya sendiri.......

itulah cerita tntang kegagahan pewira belut  
ahli belut : azri shahir
              : khairul anwar
              : azizi hilmi
              : amierah balqis
              : annisa nur 
              : khaireen nadhira
              : ainaa hasinah

itu lah cerita tentng belut dan zealot..

pada musim peperiksaan percubaan PMR beberapa orang jejaka telah melakukan sebuah kes yang amat berat...mereka memecah masuk  makmal sekolah ...

jejaka tersebut merupakan antara yang terhebat kot....dlam  kesulitan pelajar lain mengulang kaji pelajaran mereka ini pergi bermain game di makmal sekolah....waktu biasa bagi mereka pecah masukialah 5.30 - 7.00 dan 12.30 mlm sampai waktu sahur...kalo nak dikatekan dlm makmal tuh ade aiir cond so mereka nih sentisa dlm kesejukan...pada waktu mlm mereka tidakdibenarkan utuk memakai baju dan seluar berwarna cerah agar x mudah dikesan...pada suatu malam......mereka terskat didalam sebuah dewan  yang besar dan menuh meja ......lebih kurg satu jam mereka berada di situ dan akhirnya dapat pecah masuk  macm biasa...pada hari ahad entah bila tarikhnya.....beberapa ahli kumpulan tersebut ditngkap oleh ckgu dan digantung persekolahannya selama seminggu...

ahli kumpulan tersebut : ikhmal 
                                  : haziq
                                  : zul
                                  : azri
                                  : adika
                                  : aizat
                                  : hanan
                                  : amir danial
                                  : khairul syamil
                                  : hisyam

ini sajalah yg mampu  aku ceritakan...

Monday, August 29, 2011

puasa

PUASA.....puasa adalah menahan diri daripada makan minum dan melakukan perkara2 yang boleh membatalkan puasa bermula daripada terbitnya matahari sehingga terbenamnya matahar mengikut syarat2 tertentu...

sepanjang 1ogos sampai  26 ogos aku berpuase kat tempat aku mengaji iaitu ( dirahsiakan ) tpi yg penting skolah  berasrama...sahur?? mestilah aku sahur tu pun kadang2 saja sebab aku ni liat sikit je ...dewan  makan bukak 4.30 sampai 5.30..hmm memang sah aku mesti sahur kat dorm...paling kurang pun air Vico  satu cawan paling byk pun 3 keping biskut jer...kesian jugak aku tengok diri aku nih..tapi yang bangge nye aku pernah 3 kali aku terbangun seawal 4.35 ,  aku pun macam biase la bgun je terus mandi..lebih kurang aku kejut manusia paling baik hati kat dorm aku iaitu Sham_ _ L ....asal dia " baik hati " nanti aku cite jap lagi...pastu gerak ahli2 dorm aku iaitu Zaim , Amir Zack , Hanan ....lpas kejutkn diorang tuh aku pun mule bergrak ke dorm2 yang ade form 3 untuk kejutkan diorang ......jam tangan aku dah menunjukan pukul 5.15 aku pun gerak ke Dewan Makan dengan budak dorm turquoise....

hmm.....asal si Sham _ _ L ni  'baik hati' ??...dia ni baik hati sebab selalu ikhlas kejut kami( ahli dorm  AL01 )
kononnye la...tiap kali nak sahur je dye mesti bgun awal nak kejutkan kami pun takat paggil je ..penah satudorm tak sahur kecuali si dia ....huh...nak kate marah x tau la...x kan nak harap kan dye saje...aku yang ade phone bukan nak gune wat alarm ...tpi aku gne phoneaku utk main game je...

sepangjang puase.....

tiap2 ari aku berpuase x dela rase penat cume malas je...hehe....sepatutnye masebulan puase ni jadilebih baik tpi aku x....aku jadi mcm setan sket je....kalau nak kate wat masalah disiplin mesti dh biase tpi aku wat salah ni bukan sorang2 tapi ramai2 .....makmal komputer kat skolah tu terbiar je x penah orang pakaitpi ade internet....so ape lagi kalau x pecah masuk....aku ngan membe aku siap bwak bekalan lgi  nk bersahur dalam makmal tuh....kitorang gerak pukul 12 lebih....nak kate mcmpenyamun betul..sbb dgn baju hitam nye lagi...siap x pakai kasut lagi x nak bagi bising....seluar punkne 100% cotton kalau x bisng jdnye....hmm...cukupla pasal  tuh....

berbuka .....

berbuka la part mase puase yang plg best.....rase mcm 10 tahun x penah makan....aku dengn seorang kawan bernama Safuan nih tiap2 ptg akn mandi pukul 6.15 sbb nakkne gi kantin pukul 6.30....beli kejap je kat kantin tapi yg jd lme nye sbb lepak kat kantin tgk cte Mr.bean....agak2 nkmasuk waktu magrib bru kami masuk DM ....alhamdulillah dh buka puase kat DM....lpas solat magrib mesti aku ngan bdak Turquoise balik dorm untuk mkn lgi......lgi pun aku dh janji ngan orang nk jdi gemok sket bulan puase nih......so aku pun mlm2      
pun mkn lagi dang ahli dorm aku walaupun dh pegi supper  kat DM....hehe :)

Solat terawih....naseb baik thun ni ustad suruh wat 8 rakaat jer.....bersyukor gle aku....cume mggu terakhir jer wat 20 tupun beberapa hari je.....hmm...ok  lah sampai sini saja yang aku boleh sampai kan .nanti adelgi byk aku nk cte cume wat jdi draft jer dulu.... bye! assalamualaikum..salam sejahtera